Noa Nick

2021. jan 5.6 perc

A kamera hisztogramjának elolvasása és használata [Útmutató]

A digitális fényképezésben elérhető összes eszköz és szolgáltatás közül a hisztogram lehet a leghasznosabb. Igen, még ennél is több, mint a fényképezőgép előnézeti gombján. Feladata az, hogy összegyűjti a fényképezőgép szoftvere által tárolt összes adatot, és egy szép, egyszerű grafikonba helyezze, amely könnyen érthető. Mivel az összes képi szoftver ugyanazt a nyelvet beszéli, a fényképezési hisztogram lehetővé teszi, hogy pontosan megértse, hogyan néznek ki a képek a redőny megnyomásának pillanatától kezdve, amíg közzéteszi azokat a fényképezési webhelyen.

Annak ellenére, hogy az egész kreatív folyamatban egyértelműen fontos, sok kezdő és önálló fotós fotós nem használja ki teljes mértékben a hisztogram összes képességét. Ha küzd annak megértésével, hogy mit jelent ezek a tüskék, vagy nem tudja, hogyan kell azt valóban használni, ne félj. Ez a cikk végére mindent megtanul, amit a kamera hisztogramjának elolvasásáról és használatáról tudhat meg.

Mi a hisztogram?

A fotózásban a hisztogram a kép tónustartományának matematikai ábrázolása. Más szavakkal, ez mutatja a kép összes hangjának eloszlását a sötétebből a legfényesebb területig.

Anélkül, hogy túl sokat belemennénk a technikai részletekbe, itt egy rövid ismertetés a fényképezés hisztogramjának működéséről: A kép 256 különböző fényerő-értékkel rendelkezik, az abszolút fekete (0) és a tiszta fehér (255) között. Az egyes pixelek értéket kapnak ebben a skálában, és az eredmények megjelennek az egyes hangokhoz elkülönített pixelek aránya alapján.

A hisztogram elsődleges célja annak ellenőrzése, hogy a kép megfelelően van-e kitéve. Az olvasás ismerete segít a legtöbbet hozza ki a jelenetekből, és az utófeldolgozás során a lehető legközelebb hozza a látáshoz. Alapvetően elősegíti, hogy jobb fotósá válj a kamera mögött és a számítógép képernyőjén egyaránt. Ez az oka annak, hogy minden műfaj és stílus egyik legfontosabb fotózási készségét tekintik.

A hisztogram leképezi a kép minden képpontjának fényerejét

Hogyan lehet elolvasni egy hisztogramot?

A hisztogram működésének megértése a legegyszerűbb módszer, ha sávdiagramként látja azt. A vízszintes tengelyen 256 címke található, amelyek a kép minden fényerő-értékét képviselik. A függőleges tengely határozza meg, hogy hány képpont található-e az adott hangon. Balról jobbra a diagram öt részre oszlik: feketék, árnyékok, középhangok, kiemelések és fehérek.

Ha ismeri a szerkesztő szoftvert, akkor valószínűleg megszokta ezeket a fényképezési feltételeket. Alapvetően a bal oldal sötét színeket képvisel, a jobb oldal a fényes területekhez tartozik, és köztük van egy jó középút azokhoz a hangokhoz, amelyek sem nem túl sötétek, sem túl fényesek. A legjobb módja annak, hogy kényelmesebbé váljon az, hogy mit jelentenek ezek a címkék, ha megnyit egy bármilyen szerkesztő szoftvert, és megnézheti, hogy azok módosítása miként érinti a képet.

A fényképezési hisztogram öt részre oszlik

A kép hisztogramjának értelmezése

Talán még fontosabb is, mint hogy megismerje a hisztogramot, hogy képes megérteni, mit jelent. Ez elengedhetetlen annak biztosítása érdekében, hogy a rögzített kép a lehető legközelebb legyen a látáshoz, ez sok időt és fejfájást takarít meg a kreatív folyamat többi részében.

Itt áll a négy fő dolog, amelyet mindig kéri egy képi hisztogramban:

Kitettség

A hisztogram legfontosabb funkciója az, hogy segítsen a fotósnak az egyes képek megfelelő expozíciójának megtalálásában. Egyesek szerint mindig harang alakú hisztogramra kell törekedni: a középső hangok dominálnak, néhány kiemeléssel és árnyékokkal. Valójában ez valószínűleg az a fényképezési hisztogram, amelyet akkor kap, ha automatikusan elkészíti az összes képet. De az igazság az, hogy a megkapott forma teljesen függ a fotózási stílustól és a rögzített helyszíntől.

Az egyik dolog, amelyet mindig szem előtt kell tartania, az, hogy távol maradjon a képi hisztogram mindkét szélétől. Amint néhány sorból megtudhatja, a bal vagy jobb szélső tüskék olyan dolgok, amelyektől valójában távol kell maradni.

Vessen egy pillantást erre a képre, amelyet minden tónustartományban megfelelően exponált. Utána görgessen lefelé és megnézze, hogy nézne ki a hisztogram, ha ugyanazt a jelenetet meghaladták vagy alul tették volna.

A helyes expozíció rögzíti az információkat a kép minden területéről

Egy túlexponált fotón tüske látható a hisztogram jobb szélén. Ez azt jelenti, hogy a kép egyes területeinek fényerőssége 100%, tehát egyszerűen tiszta fehér pixelek vannak.

Egy túlexponált fotó egy tüskét mutat a hisztogram jobb oldalán

Másrészt az alul exponált kép hisztogramján a bal szélső oldalán egy vízszintes tüske lesz. A pixelek egy részének fényerőssége 0%, azaz tiszta fekete és nem tartalmaz részleteket.

Az alulexponált fénykép egy tüskét mutat a hisztogram bal oldalán

Darabka

Ha egy kép felül vagy alul van exponálva, az információvesztést szenved bizonyos területek. Ezt az adatkárosodást „levágásnak” nevezik. Mondanom sem kell, hogy ezt mindig el kell kerülni. Még akkor is, ha úgy dönt, hogy szándékosan használja a vágást a kreatív fényképezési ötleteiben, ezt utófeldolgozásban, nem pedig a fényképezőgépben kell megtennie.

Ennek oka az, hogy nincs lehetőség az olyan információk helyreállítására, amelyeket nem elsősorban rögzítettek. Tehát akkor is, ha RAW-felvételt készít, a kép része lesz olyan, amellyel nem tudna dolgozni. Ez jelentősen korlátozza a kreatív lehetőségeket, és akár veszélyeztetheti a végső elképzelését is.

A vágás a hisztogramban tüskeként jelenik meg a grafikon mindkét oldalán, abszolút fekete vagy fehér helyzetben. A legtöbb szerkesztőszoftver és fényképezőgép tartalmazza azt a lehetőséget, hogy kiemelje azokat a zónákat, amelyekben ezeket a tüskék fel vannak tüntetve, lehetővé téve a sérülések felmérését és a végső képre gyakorolt ​​hatás csökkentését.

Ez a két példa megmutatja, hogy az alulexponált és túlexponált hisztogramok hogyan néznek ki a Photoshopban:

Fontos, hogy ne kerüljön tüskék a hisztogram mindkét oldalára, sem pedig a jobb oldalára

Világítás

A fényképeihez kiválasztott megvilágítási stílus közvetlen hatással lesz a hisztogram eloszlására. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük, amikor a fényt módosítani szeretnénk az Ön elképzelésére, például a képzőművészetnél.

Mint látható az alábbi példákban, a megfelelően exponált kép hisztogramja valóban erősen az egyik oldalára lehet koncentrálva. Alacsony gombnyomású megvilágítás esetén a legtöbb hang az árnyékban fordul elő. Miközben kulcsfontosságú világításban vannak, az információ nagy része a kiemelt területeken található.

A kulcsos világítási képek többnyire kiemeléseket tartalmaznak

Az alacsony gombokkal világító képek többnyire árnyékokat tartalmaznak

Kontraszt

Az expozíció és a megvilágítási stílus mellett a hisztogram leírja a kép kontraszt szintjét is. A kontrasztot a világos és sötét területek közötti tónusbeli különbség határozza meg, és ez nagymértékben függ a jelenet megvilágítási körülményeitől. Például egy napsütéses délután készített fénykép kontrasztja lényegesen nagyobb, mint a fényképes aranyóra alatt készített fénykép kontrasztja.

Vessen egy pillantást a következő képekre. A nagy kontrasztú képek széles hisztogramot eredményeznek, míg az alacsony kontrasztú képek sokkal szűkebb grafikont eredményeznek. Az a cél, amelyre törekszel, teljesen függ a művészi választástól. Fontos azonban ezt szem előtt tartani a folyamat során, mivel az alacsony kontrasztú képek tompáknak tekinthetők, míg a magas kontrasztú képek észrevehető textúrákat hoznak létre.

Az erős kontrasztú kép széles hisztogramot eredményez

A keskeny hisztogram alacsony kontrasztot jelent

A színes hisztogram

Ez az RGB-hisztogram néven is ismert, a hisztogram alternatív nézete az elsődleges színek tónusértékeit mutatja. Más szavakkal, létrehoz egy egyedi hisztogramot minden vörös, zöld és kék számára. Ezek a grafikonok akár külön láthatók, akár egyetlen helyre rakhatók. Egyetlen RGB-hisztogram mutatja az egyes csatornák értékeit, valamint egy szürke kiemelést azokra az értékekre, ahol az összes szín jelen van.

Sok fotós sokkal értékesebbnek tartja az RGB hisztogramját, mint annak fényerõssége. A legjelentősebb előnye az, hogy több információt kínál. Mivel az általános hisztogramot az egyes hangok átlagos szintje alapján állítják elő, lehetséges, hogy bizonyos csatornákon kihagyhassa az expozíciós kérdéseket.

Képzelje el, hogy délután közepén fényképez egy erdő fenekét. Az expozíciót a fák igényeinek megfelelően állítja be, figyelmen kívül hagyva a kép égszíneinek fényerejét. A hisztogram ellenőrzése után nem látszik semmi helyet, és folytathatja fotókalandját.

Ha csak egy pillanatra szánta volna, hogy megismételje az RGB hisztogramját, akkor rájött volna, hogy a kék csatorna teljesen túlexponált, és akkor lehetősége volt arra, hogy ugyanazt a képet elkészítse, miután a beállításokat ennek megfelelően módosította.

A legtöbb kamera és szerkesztő program lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hisztogram bármelyik változatát megtekintsék. Például a Lightroom az RGB hisztogramot jeleníti meg fő opcióként, és az átlagos fényerőt a hanggörbe eszközén. A Photoshop alkalmazásban kiválaszthatja a kívánt verziót az Ablak> Hisztogram menüpontban. Ami az ingyenes képszerkesztő szoftver opciókat illeti, ezek túlnyomó többsége legalább egy típusú hisztogramot tartalmaz az eszközök között.

Így néz ki az RGB hisztogramja a Photoshopban

A kamera hisztogramja

A digitális fényképezés egyik legnagyobb előnye, hogy azonnal láthatja az eredményeket egy kép felvétele után. Ez különösen értékes kezdőknek, akik még mindig az expozíciós háromszög ismereteinek elsajátításán dolgoznak, valamint a nehéz körülmények között lövöldöző szakemberek számára is.

Számos fotós döntéseit azonban a terepen alapul, csak a kamera által kínált képnézeten. Noha ez nagyszerű lehetőség a fókusz és az összetétel ellenőrzésére, ez nem lehet döntő tényező a fényképezőgép beállításainál. Végül is, a fényképezőgép LCD-képernyőjén látható eredmények teljesen függnek a beállított fényerőtől és a megvilágítási körülmények között, amelyek között nézte.

Annak érdekében, hogy a megfelelő expozícióval fényképezzen, használja a fényképezőgép hisztogram funkcióját. Számos márka lehetőséget kínál a fényesség és a színes hisztogramok megjelenítésére, valamint egy kivágó kiemelést, amely tudatja veled, hogy a kép mely területei vannak kitéve rosszul.

Mivel a kép hisztogramja tisztán matematikai ábrázolás, az értékei minden eszközön konzisztensek maradnak. Ez hihetetlenül megbízható eszközzé teszi a fotózás készítésének teljes folyamatában.

Összegezzük a dolgokat

Közvetlenül az alapvető kamerabeállítások után a hisztogram elolvasása az egyik első dolog, amelyet az új fotósok megtanulnak. Ha ezt megteheti, sokkal több ellenőrzést gyakorolhat a képek megjelenése felett, és lehetővé teszi, hogy szerkesztési képességeit a következő szintre vigye.

Dióhéjban a hisztogram leképezi a kép minden pixeljének fényerejét, és az adatokat egy oszlopdiagramba helyezi, amely az abszolút fekete (0% fényerő) a bal oldalon a tiszta fehér (100% fényerő) a fényes oldalon . A kép hisztogramjának alakítása és eloszlása ​​sok mindent megtudhat a képről, például a fényerősségről, a megvilágítás típusáról és a kontrasztról.

A nem helyes eloszlás, amelyre törekednie kellene, kivéve a hisztogram szélső bal vagy jobb oldalán található tüskék elkerülését. Ez azt jelenti, hogy a kép túl vagy alul volt megvilágítva, ezért egyes területeknek nincs aktuális információ a jelenetről.

Mindenekelőtt a fényképezési hisztogrammal kapcsolatban a legfontosabb dolog, amelyet figyelembe kell venni, az az, hogy kiegészíti képességeit, nem pedig korlátozza azokat. A megjelenített információk olvasása és megértése javítja ismereteit és megértését arról, hogy a fény hogyan viselkedik, és hogyan alakíthatja azt az ön ízlésének megfelelően mind a kamera, mind az utófeldolgozás során.

A hisztogramot inkább iránymutatásnak, mint tényleges szabálynak kell tekinteni. Használja azt, hogy minden jelenethez minél több információt gyűjtsön, de ne félj megtörni a látása felé vezető néhány szabályt. Végül is a fényképezés célja a világ egyedülálló látomásának megragadása, nem pedig matematikailag helyes vizuális leírása.

    630
    0