Noa Nick

2021. jan 31.3 perc

Dave Rogers 10 tippje és technikája a még jobb sportfotókért!


 


 

Ő maga több mint 40 éve fotóz sporteseményeken, és nevéhez kötődik több ikonikus kép is a rögbitörténelemben.

1970-es években tinédzserként kezdett el érdeklődni a fotózás iránt., majd a helyi újságnál való sikeres debütálása után egyenes út vezetett a sportfotózásig.


 

Az alábbiakban profi tanácsai olvashatóak a sportfotózással kapcsolatban, sportágtól függetlenül:


 

1. Kívülről kell fújnod a sportágat


 
“A legnagyobb kihívást a sportág ismerete jelenti. Tanuld meg a szabályokat, így tudni fogod, mit próbálnak csinálni a játékosok – ha nem tudod megjósolni egy játékos következő mozdulatát, mindenről le fogsz maradni.

Minden sport más és más. A rögbihez képest pl a foci játékához és fotózásához is nagyobb sebesség kell. Azonban a rögbiben több játékos és résztvevő is zavarhatja a rálátást egy-egy jó felvétel készítése közben, míg a labdarúgásnál kevesebb játékos mozog a pályán, ezért könnyebb lehet a fotózás.”


 

2. A lehető legjobb felszerelést vedd meg, amit megengedhetsz magadnak

“A fényképezőgép kiválasztásakor a legfontosabb szempontok a könnyen kezelhetőség, megbízhatóság és jó ár-érték arány. Válaszd a lehető legjobbat, és kerüld a rossz ár-érték arányú fényképezőgépeket.

Ha egy teljes DSLR felszerelés számodra nem elérhető, válassz olyan kompakt vagy bridge típust, amely funkciói megfelelnek a sportfotózás követelményeinek. “

3. Válassz strapabíró objektívet


 
''A sportfotózáshoz használt általában a Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM objektív használata ajánlott [valamint ennek a típusnak a még könnyebb és újabb verziója, a Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM], amely tökéletes választás, de sokat használom a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM objektívet is. Megbízhatóak, és ütésállóak. Sportfotózáskor gyorsan kell letenni a fényképezőgépet, és sokat kell mozogni is – elengedhetetlen, hogy strapabíró objektívet használj!”


 

4. Az akcióra fókuszálj, ne a háttérre


 

“Használj rövid záridőt és nagy rekeszt [kisebb f-érték], mert a hátterek zsúfoltak lehetnek, és a hirdetőtáblák és egyebek zavaróak lehetnek. Ne felejtsd el, minél nagyobb a rekesznyílás, annál kisebb a mélységélesség.

Hagyd elhomályosodni a hátteret, és használd a lehető legtovább a legnagyobb fókusztávolságon az objektívet. Válassz nagyon alacsony ISO-beállítást, így rövidebb záridőre lesz szükséges és kisebb rekesznyílásra. Menj feljebb az állványzaton, hogy lenézhess a pályára. Ha fentről lefelé tudsz fotózni, szép zöld hátteret kapsz.”

5. Menj ki a napra


 

“A legjobb körülmény, ha felhős-derült az ég, mert ilyenkor a pálya minden szegletébe jut fény, így nem kell olyan gyakran utánállítani az expozíciós beállításokat. Azonban ha napos időben fényképezel, mikor nagy a kontraszt az árnyékos és a napos területek között, ülj a napos oldalra, ahonnan az árnyékos oldalt fotózhatod. Ha az árnyékban ülsz, sokkal nehezebb lesz a napos oldallal dolgozni. Sokszor a világos háttér miatt csak a játékos sziluettje fog kirajzolódni. Tehát mindig a napos oldalra ülj. Így a színek is jobban ki fognak jönni.

A fotósoknak mindig jól jöhet, ha letöltik a napkövető alkalmazást a telefonjukra.”


 

6. Használd a sziluetteket


 

“Elképzelhető, hogy sziluetthatást akarsz elérni. Ehhez csökkentsd az ISO-értékét, növeld a záridőt és csökkentsd a rekesznyílást (használj magasabb f-értéket). Világos háttérre lesz szükséged, használj alulexponálást. A sziluett akkor lesz hatásos, ha nem használod túl gyakran. Ha túlzásba esel, közhelyessé válik.”


 

7. Légy kreatív, használd az elmosódást


 

“Ha elkészítetted a kötelező képeket, ideje a kreativitáshoz nyúlni. A kezdő sportfotósok könnyen az akció megörökítésének rabjaivá válnak, de Dave szerint az elmosódó képekkel még jobban lehet hangsúlyozni a sebességet. Ehhez 1/15 mp-es záridőt érdemes használni. A túlságosan elmosódott kép sem jó, amikor meg se tudod mondani, hogy mit csinál a játékos. Az arcoknak továbbra is a lehető legélesebbnek kell lenniük.

Különösen a kiszámítható, lineáris mozgásra épülő sportok esetén, pl. a lóversenynél, az atlétikai futószámoknál vagy autóversenyeknél az akció pásztázása (a mozgásban lévő személy vagy jármű követése a fényképezőgéppel) viszonylag éles képet fog adni a témáról, miközben minden más elmosódik, ettől lesz érzékelhető igazán a sebesség.”

8. Menj alacsonyabbra


 

“A drámaibb hatás kedvéért Dave szerint érdemes lejjebb vinni a nézőpontot. Ha lejjebbről fotózol, mikor egy játékos feléd ugrik, olyan lesz a kép, mintha a levegőben úszna. “

9. Minden eshetőségre készülj fel


 

“Általában két fényképezőgépet viszek magammal, bár mostanság van, hogy hármat is, biztos, ami biztos. Ha esik, a lehető legjobban védem őket az esőtől. Sokan kemény tokot használnak, de én csak egy hátizsákot viszek magammal. Mindig van nálam három vagy négy plusz akkumulátor, pláne, ha hideg van, mert akkor sokkal gyorsabban elhasználódnak. Bepakolok vízálló tokot és objektívvédőt is – mert mindig jól jönnek. Ha nincs ilyened, csak csomagold be a felszerelésed egy műanyag zacskóba. Sok pénzt takaríthatsz így meg a javíttatásukon.”

10. Légy türelmes, és fotózz folyamatosan


 

"Átagban 2000 képet készítek rögbimeccsenként, és abból néhány lesz olyan, ami tényleg tetszik is, így ne bátortalanodj el, ha a kezdeti képeid nem sikerülnek olyan jól, mint vártad. Az a legnagyobb mumus, ha emberek állnak előtted, és nem látsz tőlük, vagy ha fotózás közben elrohannak előtted. Sok kép készül feleslegesen, de a mostani digitális fényképezőgépekkel tudod, mire számíthatsz, és a képernyőre pillantva azonnal láthatod az eredményt.

Amint meglátod a fényképezőgép képernyőjén a győztes képet, tudod, hogy megérte kitartani. “

    230
    2