Noa Nick

2021. jan 23.5 perc

Hogyan lehet pontos színeket kapni a fotókon

A fehér az fehér - kivéve, ha nem, például fénycsövek, izzók és árnyékban. Bizonyos megvilágítási körülmények között a fehérek és más színek rosszul nézhetnek ki. Ez a gyakori probléma a fényképezőgép fehéregyensúly-beállításával függ össze. Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan lehet kijavítani.


 

 
Mi a fehéregyensúly?
 
Nem műszaki szempontból a fehéregyensúly az, hogy a fénykép általános színei mennyire melegek vagy hűvösek.
 
A fényképezőgéped nagyon jól képes reprodukálni a színeket, mert képes elemezni a jelenetet és kompenzálni a túl meleg vagy hűvös színeket.
 
A fotóid színei általában közel állnak ahhoz, ahogyan a való életben kinéztek. A fényképezőgéped azonban könnyen összezavarodik, és néha túl meleg vagy hűvös lehet a szín.
 
A probléma legkézenfekvőbb helye a jelenet azon részei, amelyek fehérek, vagy amelyeknek fehérnek kell lenniük. Amikor fényképet készítesz gyertyafényben, néha a fehérek sárga vagy narancssárgának tűnnek.


 

 
Felhős napon vagy erős árnyékban a fehérek kissé kéknek tűnhetnek.


 

 
Ezt „színgipsznek” nevezik, és ez azért történik, mert a fényforrás színe változó.
 
A reggeli és esti napfény a színeket kissé pirosabbá vagy „melegebbé” teheted.


 

 
A borús napon a környezeti fény kissé kékebb vagy „hűvösebb” lehet.
 
Ezt a melegséget vagy hűvösséget a színekben „színhőmérsékletnek” nevezik.


 
A színhőmérséklet megértése


 
A színhőmérsékletet Kelvin fokban mérik. A különböző fényforrások színhőmérséklete eltérő. Az izzólámpák vagy a volfrámlámpák melegek. A gyertyafény még melegebb. A felhős nap természetes fénye hűvösebb, míg a fluoreszkáló fény zöld színt adhat fényképednek.


 

 
Íme egy rövid áttekintés a leggyakoribb megvilágítási helyzetekről és a megfelelő Kelvin-számról:
 

  • Gyertyafény: 1900

  • Izzó fény: 2700

  • Napkelte / arany óra: 2800-3000

  • Halogén lámpák: 3000

  • Holdfény: 4100

  • Fehér LED-ek: 4500

  • Napközben: 5000 és 5500 között

  • Vaku: 5500

  • Borús / borult: 6500–7500

  • Árnyék: 8000

  • Erős felhőtakaró: 9000–10000

  • Kék ég: 10000

Vedd figyelembe, hogy minél hűvösebb a fény, annál nagyobb a szám. Minél melegebb a fény, annál kisebb a szám.


 

 
Az agyad automatikusan foglalkozik a színgrafikával, így ezt nem veszed észre, hacsak nem nézel rá. A fényképezőgéped azonban nem olyan okos, mint te, és gyakran szüksége van a segítségére.
 
Ezután megvizsgáljuk a rendelkezésére álló opciókat a nem kívánt színgipszek kijavítására, hogy a színek pontosan legyenek megjelenítve.


 
Használd az automatikus fehéregyensúlyt


 
A legtöbb kamera alapértelmezés szerint az „Auto” fehéregyensúly-beállítást használja, amely valójában legtöbbször nagyon jól működik.
 
Automatikus fehéregyensúly módban a fényképezőgép megvizsgálja a fényképezni kívánt jelenetet, és kiválaszt egy színhőmérsékletet (Kelvinben), amely szerinte a legjobban működik.
 
A fényképezőgéped azonban könnyen összezavarodhat, ha a jelenet:
 

  • Nem tartalmaz fehér vagy közel fehér színt.

  • Leginkább egy színt tartalmaz (pl. Sok zöld fű, fehér hó, kék tenger vagy ég.)

  • Többféle színhőmérsékletű fényforrás világítja meg.

Mindezen forgatókönyvek színeket eredményezhetnek a fotón, és neked érdemes átvállalnod a fehéregyensúly irányítását.


 
Válaszd a Fehéregyensúly előre beállított lehetőséget


 
Mivel az automatikus fehéregyensúly nem tökéletes, a fényképezőgépek előre beállított fehéregyensúly-beállítással adják meg a fehéregyensúlyt a tipikus megvilágítási beállításokhoz.
 
Ha például izzólámpás helyzetben vagy, akkor kiválasztod a villanykörte ikont az előre beállított értékek listájáról, és a fényképezőgéped elvégzi a beállításokat annak érdekében, hogy kompenzálja a melegebb fényhőmérsékletet.
 
Ezt úgy teszi, hogy hűvösebb színhőmérsékletet alkalmaz a meleg fénybeállításokhoz, és melegebb színhőmérsékletet vagy hűvösebb fénybeállításokat.
 
A fehéregyensúly beállításához a fényképezőgép menürendszerében vagy a fényképezőgép testén található „WB” feliratú külön gomb segítségével férhetsz hozzá. Tartsd lenyomva / nyomd meg, és végiglapozhatod a különféle világítási helyzeteket ábrázoló ikonokat.


 

 
A tipikus lehetőségek: izzólámpa (általában villanykörte ikon), fluoreszkáló (fluoreszkáló cső), nappali fény (nap), vaku (egyenetlen nyíl), felhős (felhő) és árnyék (az egyik oldalon árnyékkal ellátott ház) .
 
Az előre beállított értékek nagyon jól működnek, amíg a szobában lévő fény egyetlen forrásból származik. Például egy éjszaka izzólámpával megvilágított helyiséget a kamerád elég könnyen meg tud javítani.


 

 
Másrészt a bonyolultabb megvilágítási forgatókönyvek, amelyek több különböző színű hőmérsékletű fényforrást tartalmaznak, valóban kihívást jelentenek a fényképezőgép számára. Példa erre a „kevert világítás”, ahol izzólámpák vannak kombinálva természetes fényekkel az ablakokon keresztül.
 
Sajnos a fényképezőgép fehéregyensúly-beállításai egyszerre csak egyetlen típusú fényt képesek kompenzálni.


 
Állítsd be kézzel a fehéregyensúlyt


 
Trükkös megvilágítási helyzeteknél, beleértve a „vegyes megvilágítást” is, a legjobb színeket kapod meg, ha teljesen figyelmen kívül hagyod az előre beállított beállításokat, és kézzel állítod be a fehéregyensúlyt. Végül egyetlen színhőmérsékletet alkalmaz a teljes jelenetre, de az eredmények jobbak lesznek, mint az előre beállított értékekkel.
 
Általánosságban elmondható, hogy a fehéregyensúly manuális beállításával egy fehér vagy középszürke fényképet kell készíteni ugyanabban a megvilágításban, amely megvilágítja a kívánt témát. Ezután válaszd ki a fényképezőgép egyéni fehéregyensúly módját, és utasítsd a kamerát, hogy az imént készített fehér vagy középszürke tartalom fényképét használja referenciaként.
 
Most kövessük a Canon DSLR fényképezőgép pontos lépéseit. A legtöbb Canon fényképezőgéphez hasonló, és más márkáknál sem különbözik egymástól, de a fényképezőgép használati útmutatójában tájékozódhatsz a fényképezőgép pontos lépéseiről.


 
1. Valami fehér vagy középszürke fényképet készíts


 
Először valami fehéret vagy középszürget fényképezz, amelyet ugyanaz a fényforrás világít meg, amely befolyásolja a tervezett témát. Ez lehet egy fal, a mennyezet, egy ruhadarab vagy egy papírlap vagy kártya. Bármit is használ, annak ki kell töltenie, vagy többnyire ki kell töltenie a keretet. A fényképezőgép ezt a referenciafotót használja a fehéregyensúly helyes beállításához.


 
2. Válaszd ki a fényképezőgép egyéni fehéregyensúly módját


 
Ezután válaszd ki a fényképezőgép egyéni fehéregyensúly módját: nyomd meg a WB gombot a fényképezőgép testén, majd forgassd el a tárcsát, amíg az egyedi fehéregyensúly ikon meg nem jelenik.
 
Alternatív megoldásként megtalálhatod a fényképezőgép menüjében az Egyedi fehéregyensúly beállítást. Egyszerűen mozogj a fényképezőgép menüjében, amíg meg nem jelenik a „Fehéregyensúly” beállítás, majd nyomd meg a „SET” gombot a hátsó hüvelykujj közepén. Ezután forgasd a hüvelykujjad, amíg meg nem jelenik az Egyedi fehéregyensúly ikon.


 
3. Mond meg a fényképezőgépnek, hogy használja az imént készített referenciafotót


 
Végül meg kell mondanod a fényképezőgépnek, hogy melyik fényképet használja referenciaként. Mozgasd a fényképezőgép menüjét, amíg meg nem jelenik az „Custom WB” beállítás, majd nyomd meg a „SET” gombot a hátsó kerék közepén.


 
Ezután a kamera megmutatja az utolsó fényképet. Ez legyen az 1. lépésben készített referenciafotó. Ha nem, addig forgasd a hüvelykujjad, amíg meg nem jelenik a referenciafotó.
 
Miután megjelent a referenciafotó, nyomd meg ismét a hátsó fogaskerék közepén található „SET” gombot.
 

 
A fényképezőgép mostantól az ebből a referenciafotóból származó fehéregyensúlyt használja az összes jövőbeni fényképhez, amíg át nem váltod a fehéregyensúly módját, vagy másik referenciafotót választasz.
 
A fényképezőgép fehéregyensúlyának pontos szabályozása érdekében egyes kamerák lehetővé teszik egy adott színhőmérséklet kiválasztását a Kelvin-skálából. A tipikus Kelvin-értékek listáján és a fényképezőgép felhasználói kézikönyvében találsz útmutatást arról, hogyan kell ezt végrehajtani az adott kameramodellel.


 
Következtetés


 
Ebben a cikkben azt fedezted fel, hogy a helytelen fehéregyensúly hogyan okozhat nemkívánatos problémákat a színgrafikákban. Megtanultad, hogy bármilyen jó is a fényképezőgép automatikus fehéregyensúlya, nem tökéletes.


 

 
Megismerkedtél a Kelvin-skálával, így mérik a színhőmérsékletet. Felfedezted a fényképezőgép fehéregyensúly-beállításait, és azt, hogy ezek hogyan alkalmazhatók a megvilágítási beállítások bizonyos típusaira.
 
A maximális irányítás érdekében megtanultad, hogyan utasítsd a fényképezőgéped egy referenciafotó használatára, hogy pontosabb fehéregyensúly-beállítást válasszon a fényképezni kívánt jelenethez.
 
Remélhetőleg ez a cikk felruházott azzal a tudással, amelyre szükséged van ahhoz, hogy magabiztosan kezeld a fehéregyensúly kérdéseket. A fényképezőgép beépített fehéregyensúly-funkciójával most sokkal pontosabb színekkel fényképezhetsz.

Csatlakoztál már a csoporthoz?

Írd meg hozzászólásban mennyire volt ez a cikk a segítségedre.

    480
    2