Noa Nick

2021. márc 17.4 perc

Hogyan turbózzuk fel a képet photoshopban

Új funkció a Photoshopban. Mire is jó ez nekünk? Valamint hogyan is lehet ezt előhívni?

Nézzük mit ír erről az Adobe...

Az Adobe Sensei által nyújtott Javítás lehetővé teszi a képminőség javítását a nagy nyomatok készítéséhez vagy körülvágott képek felbontásának növeléséhez.

Megjegyzés:
 
Az Adobe Camera Raw 13.2 verziójával kezdődően (2021. márciusi kiadás) a Részletek javítását átneveztük Nyers részletekre.
 

 
A Javítás több funkciót is biztosít, például a Nyers részletek és a Szuperfelbontás funkciót, amelyek segítenek a képminőség javításában a Camera Raw használatával. Ezeket a funkciókat az Adobe Sensei szolgáltatja.
 
A Nyers részletek (korábbi nevén: Részletek javítása) éles részleteket ad, valamint a szélek pontosabb megjelenítését, javítja a színek bemutatását, továbbá csökkenti a zajelemeket. A javított kép felbontása az eredeti kép felbontásával azonos marad. Ez a funkció különösen hasznos a nagy kijelzők és nyomatok esetén, ahol láthatók a finom részletek. A támogatott fájltípusok Bayer érzékelős (Canon, Nikon, Sony stb.) és Fujifilm X-Trans érzékelős fényképezőgépekkel készült nyers mozaikfájlok.
 
A Camera Raw 13.2 verziónál bevezetett Szuperfelbontás segít létrehozni egy javított képet, hasonló eredményekkel, mint a Nyers részletek, de 2-szeres lineáris felbontással. Ez azt jelenti, hogy a javított kép szélessége is és magassága is az eredeti kép 2-szerese lesz, vagyis a teljes pixelszám 4-szerese. Ez a funkció támogatja ugyanazokat a fájltípusokat, mint a Nyers részletek, valamint további fájltípusokat is, mint a JPEG és a TIFF. A Szuperfelbontás különösen hasznos a körülvágott képek felbontásának növelésére.
 
Minimális rendszerkövetelmények
 
A számítógépének az alábbi minimális technikai követelményeknek kell megfelelnie a Javítás funkciók használatához:
 

  • (Mac) macOS Mojave (10.14-es verzió) vagy újabb
     

  • (Windows) Windows 10 (1903-as verzió) vagy újabb. A részleteket lásd: Windows 10 frissítési előzmények.

  • A GPU rendszerkövetelményekkel kapcsolatban lásd: Ajánlások a GPU alapú gyorsítási funkciókkal kapcsolatos funkciókhoz. Mind a Nyers részletek, mind a Szuperfelbontás erősen igénybe veszi az elérhető GPU-t, és képes külső GPU-t (eGPU) használni, ha elérhető.
     


 
A nyers részletek alkalmazása
 

Nyisson meg egy támogatott képfájlt az Adobe Camera Raw programban.
 
A filmszalagon kattintson a jobb gombbal (Windows)/a Ctrl billentyűt nyomva tartva kattintson (Mac) a képre, és válassza a Javítás lehetőséget a helyi menüből.
 

Válassza a Javítás lehetőséget a Filmszalag helyi menüjéből


 

 
Megjegyzés:
 
Ha Lightroom vagy Lightroom Classic alkalmazást használ, lásd:
 

  • A Részletek javításának használata a Lightroom alkalmazásban

  • A Részletek javításának használata a Lightroom Classic alkalmazásban


 
Ügyeljen rá, hogy a Javítási előnézet párbeszédpanelen a Nyers részletek lehetőség legyen kiválasztva. Kattintson a kijelölt képterületre és tartsa lenyomva, hogy megnézze, hogyan nézett ki az eredeti képen. Azt is megteheti, hogy kattint, és áthúzza a kurzort az előnézeten, hogy megnézze a kép egyéb területeit.
 
A teljes kép megtekintéséhez kattintson a jobb alsó sarokban lévő kicsinyítés ikonra.


 
Nyers részletek, a Camera Raw programban alkalmazva
 

 
Kattintson a Javítás gombra, hogy képéből egy javított DNG verziót készítsen. A javított kép ugyanazt a fájlnevet használja, mint az eredeti kép, és hozzáfűzi az Enhanced.dng végződést.
 


 
Megjegyzés:
 

  • Egy képet csak egyszer javíthat, ami azt jelenti, hogy egy már javított képre nem alkalmazhatja újra a Nyers részletek lehetőséget.

  • A Nyers részletek előnézete standard nagyításban jelenik meg.


 
A Nyers részletek támogatott képformátumai
 
A Nyers részletek csak Bayer és X-Trans érzékelős fényképezőgéppel készült nyers mozaikfájlok esetén érhető el.
 
A Nyers részletek nem támogatott fájlformátumai
 
A Nyers részletek nem alkalmazható a következő típusú forrásképekre:
 

  • Nem nyersfájlok, például JPEG, TIFF és HEIC

  • Lineáris DNG fájlok (például olyan HDR és DNG panorámaképek, melyeket korábban a Lightroom vagy a Camera Raw programmal hoztak létre)

  • DNG proxik és Intelligens előnézetek

  • Monokróm nyersfájlok (például Leica M MONOCHROM)

  • Négyszínű fényképezőgépek

  • Foveon érzékelővel készült képek

  • Fujifilm fényképezőgépek SR, EXR vagy 2x4 mozaik-érzékelőkkel

  • Canon S-RAW/M-RAW fájlok

  • Nikon kis nyersfájlok

  • Pentax Pixel Shift Resolution (PSR) fájlok

  • Sony ARQ fájlok


 
A Szuperfelbontás alkalmazása
 

Nyissa meg a képet a Camera Raw programban.
 
A filmszalagon kattintson a jobb gombbal (Windows)/a Ctrl billentyűt nyomva tartva kattintson (Mac) a képre, és válassza a Javítás lehetőséget a helyi menüből.

Válassza a Javítás lehetőséget a Filmszalag helyi menüjéből
 

 
A Javítási előnézet párbeszédpanelen válassza a Szuperfelbontás lehetőséget. Megjelenik a kép javításának becsült befejezési ideje. Kattintson a kijelölt képterületre és tartsa lenyomva, hogy megnézze, hogyan nézett ki az eredeti képen. Azt is megteheti, hogy kattint és elhúzza a kurzort, hogy megnézze a kép egyéb területeit.
 
Az előnézet jobb alsó sarkában lévő kicsinyítés ikon lehetővé teszi a teljes kép megtekintését.


 
Szuperfelbontás, a Camera Raw programban alkalmazva, amely megduplázza a képfelbontást
 

 
Kattintson a Javítás gombra, hogy képéből egy javított DNG verziót készítsen. A javított kép ugyanazt a fájlnevet használja, mint az eredeti kép, és hozzáfűzi a .dng végződést.
 


 
Megjegyzés:
 

  • Egy képet csak egyszer javíthat, ami azt jelenti, hogy egy már javított képre nem alkalmazhatja újra a Szuperfelbontás lehetőséget.

  • A Szuperfelbontás előnézete a lineáris nagyítás 2-szeresében jelenik meg.
     


 
Billentyűparancsok használata képek gyors javításához
 
Ha gyorsan szeretne egy képet javítani a Javítási előnézet párbeszédpanel megnyitása nélkül, tartsa lenyomva az Option (macOS)/Alt (Win) billentyűt, amikor kiválasztja a Javítás lehetőséget a helyi menüből. Ez alkalmazza a Javítási előnézetpárbeszédpanelen legutóbb kiválasztott lehetőséget: (Nyers részletek vagy Szuperfelbontás).
 
Több kép javítása egyszerre
 
Válassza ki a képeket a Filmszalagon, majd válassza ki a Javítás lehetőséget a helyi menüből. A Javítási előnézet párbeszédpanel megjeleníti a Filmszalagon lévő első kiválasztott kép előnézetét. A kiválasztott képekre a legutóbb kiválasztott lehetőség, a (Nyers részletek vagy Szuperfelbontás) lesz alkalmazva. Ezt a kijelölést módosíthatja, ha szeretné. Végül kattintson a Fényképek javítása lehetőségre, hogy alkalmazza a javítást a kiválasztott képekre.
 

Hamarosan a videók menü alatt találtok megannyi oktató és bemutató videót, retusálás és hogyan készült témákban!

Valamint ez az újdonság is bemutatásra kerül videó formájában is.

Ti próbáltátok már?

Írjátok meg hozzászólásban vagy a csoportban is megbeszélhetjük ezt.


 

 

 

    1170
    2