Keresés

Miért kerül annyiba egy profi fotózás?

Rengeteg fotózási lehetőséggel találhatjuk szembe magunkat nap mint nap. Esküvői, családi fotósok, kisállat vagy természet fotósok, mind mind elérhetőek manapság. Miután megszületett bennünk a gondolat, hogy igénybe vennék egy ilyen szolgáltatást, az első aminek utánajárunk, hogy mennyi az annyi. Mindenki szeretne minél olcsóbban, minél jobb szolgáltatást igénybe venni, így jócskán érhet minket meglepetés ennél a műfajnál.

Na de miből is áll össze egészen pontosan egy portfólió ára? Mi kerül annyiba amennyibe egy esküvői fotó sorozaton?

Biztos jártál már te is úgy, hogy felmerült már benned, milyen jó is lenne elmenni egy profi fotóshoz, és csináltatni pár képet a családról, magadról, vagy Fifikéről. Azonban amikor kézhez kaptad a fotósok árajánlatait, elment a kedved az egésztől, hiszen nem pár ezer Ft-os tételbe kerül 1-1 fotózás, hanem akár több 10 ezerbe is. De mi lehet ennek az oka? Erre próbáltunk meg választ találni.

Először is, ahhoz, hogy valaki hivatásos fotós lehessen ma Magyarországon, el kell végezni egy iskolát, ami neki erről papírt ad. Ezeknek az iskoláknak az árai 300 és 400 ezer Ft között mozognak.

Ez csak egy alap képzettséget biztosít, ezen felül a tudásodat folyamatosan bővítened, frissítened kell, hiszen a trendek és a technikák folyamatosan változnak, neked pedig alkalmazkodnod kell.

De haladjunk tovább. Elvégezted a sulit, megvan a papírod, és? A legtöbb fotós nem alkalmazottként talál magának munkát. Ez egy kreatív meló. Ha csak nem fotóriporter vagy, vagy rendőrségi fényképész, (bár előbbi talán vállalkozói státusszal bír inkább, míg az utóbbi ugyan nem, de nagy kreativitásra nincs is szükség), eséllyel csinálnod kell egy vállalkozást, hogy hivatalosan és legálisan is tudj dolgozni.

Vállalkozás indítása, a legegyszerűbb formában is havi minimum nettó 50-60ezer Ft. Ez tartalmaz mindenféle, adót. kamarai díjat. Így már adhatsz számlát is elkészült képeid áráról.

A bevételeidről és kiadásaidról azonban könyvelést kell vezetned, amit ha nem vagy könyvelő, érdemes egy erre szakosodott emberre bízni, aminek díja havi szinten kb 5-7ezer Ft körül mozog.

Havi kiadást jelent a képfeldolgozó szoftverek díja is. Az Adobe-nak van egy szuper, fotósoknak kínált csomagja, ahol a Lr-t és a Ps-t kb. 4000 Ft-ért (12 euro) adják havonta.

Szóval ez eddig mondjuk 60 -70.000 Ft havi rendszeres kiadást eredményez, pedig még nem is dolgoztál egy percet sem. A munkádhoz pedig eszközökre van szükséged. Nem olcsó eszközökre.

Egy igazán prófi stúdió berendezése, eszközparkja elérheti akár az 5-7millió (!!!) Ft-ot is. Műterem bérlés, fényképezőgépek, objektívek, világítás, számítógép… stb, stb...

Ezek persze az idő és a trendek múlásával cserére vagy frissítésre szorulnak, így ha mindez megvan, akkor sem lehetünk nyugodtak, mert ezek folyamatos kiadásokat fognak kreálni nekünk.Ezek általában nem havi szintű kiadások, de érdemes rájuk minden hónapban elrakni egy bizonyos összeget, mert az ördög nem alszik, és tutira akkor fog majd beütni a krach, amikor az ember nem várná… Ennek mértéke szintén változó, de mondjuk 150-200ezer Ft között mozog.

Oké. Tudunk fotózni, tudunk számlát adni, de még nem ettünk, nem ittunk és nem éltünk. Mivel a fotózás a munkánk, így ez ad nekünk fizetést is, amit szintén hozzá kell adnunk a kiadásainkhoz. Ez legyen mondjuk 150-170ezer Ft. Nem ez a legjobb fizetés, de számoljunk ezzel. Most tartunk mondjuk 400ezer Ft-nál, amit neked kell kitermelned.

Fotósként, és vállalkozóként akkor és annyit dolgozol, amikor és amennyit akarsz, vagy amennyit a munka megkövetel. De legyen mondjuk heti 5nap, 8 órás munkarendben. Ez 160óra/ hónap. Ezzel az óraszámmal elosztod a havi kiadásod, és meg is van, hogy 2500Ft/óra. Ennél tehát nem kereshetsz kevesebbet. És akkor ez még csak a nettó idő. Nincs benne pl a helyszín keresésére szánt idő, az utazás, a megbeszélések, tárgyalások ideje, az esetleges eszköz bérlések, az asszisztencia, a promó cuccok, az hogy a többség hétvégén szeretne fotózkodni, a fotók kidolgozása, a kapcsolattartás, tanulásra szánt idő, … stb. Ez mind mind elfoglaltság, amit igazából ingyen csinálsz, igaz többségük ingyen is van, mégis időbe telik. És akkor még csak 150ezer a havi fizetésed, és valljuk be ennyi pénzért ennyi hercehurca nem igazán éri meg, így persze, hogy ráteszel még pár ezer Ft-ot, és persze, hogy egy olyan összeg lesz az árajánlatban, ami elsőre nagyon soknak tűnik, de a fentebb említettek után már talán annyira nem is sok.


Mit gondolsz?
1120 megtekintés1 hozzászólás