top of page

NFT - Bevezetés a blokkláncba fotósok és kreatívok számára

Frissítve: 2022. máj. 26.

Úgy tűnik, hogy a blokklánc nem kapcsolódik semmihez, amely a fényképezéshez vagy a tartalom létrehozásához kapcsolódik. Ez egy olyan technológia, amely megzavarta a pénzügyi ágazatot, de nem kizárólag a finanszírozás. Valójában sokkal átláthatóbb módja az információk biztonságának és az igazság ellenőrzésének. A tartalomkészítés világában a tartalom engedély nélküli terjesztése valóban befolyásolhatja a fotós vagy a művész jövedelmét. Rengeteg olyan csalás is előfordul, amely hamis műalkotások értékesítését és hamis állításokat tartalmaz az eredeti művek számára. Ezek olyan problémák, amelyeket egy blokklánc segíthet bizonyítani az eredeti művész és tartalom szerzői jogainak tulajdonlására.


Creatives can tokenize their original work by creating an NFT (Source Photo by Anthony Shkraba from Pexels)

Az NFT (Non-Fungible Token) térnyerése egyre nagyobb teret jelent a DeFi (Decentralized Finance) világában. Az NFT egy példa a blokkláncok alkalmazásának számos módjára. Ez lehetőséget nyújt egy digitális vagy kemény eszköz tokenizálására, amelyet digitális tőzsdén keresztül lehet eladni vagy kereskedni. Ez történhet közvetlen peer-to-peer módon is, amely csak két felet érint. Ebben az esetben lehet egy digitális művész (az a fél, aki a művet előállítja) és egy vevő (az a fél, aki meg akarja vásárolni a művet). Ez vonatkozik azokra a fotósokra is, akik munkájukat jelképezni akarják, grafikus művészekre, akik alkotásaikat egy feltörekvő piacon akarják eladni, és olyan tartalomkészítőkre, akik kifejezetten digitális művészetet alkotnak.


Az NFT-nek sokféle alkalmazása van, de alkalmasak digitális tartalom és gyűjteményi tárgyak (digitális és fizikai), például eredeti művészeti alkotások, kereskedési kártyák, zene, fényképek és játékdíjak (például videojátékok jutalma) felhasználására. A többnyire digitális tartalommal dolgozó fotósok és művészek számára az NFT az egyik módja annak, hogy megalapozhassák alkotásaik tulajdonjogát és eladhassák azokat egy nyitott és decentralizált piacon. Ez vonatkozhat fizikai műalkotásokra is, például festményekre, illusztrációkra, újdonságokra és rajzokra egy digitális tokenen keresztül, amely a mű eredeti alkotóját és eredetét képviseli. Amire itt fontos emlékezni, az az, hogy az NFT valami egyedülállót képvisel, és csak egy jelző képviselheti ezeket a műalkotásokat.


A művészet tokenizálása


Először is, rendelkeznie kell a tartalmával. Ez lehet digitális művészet vagy retusált képek, amelyeket például olyan szoftverekből hoztak létre, mint az Adobe Illustrator vagy a Photoshop. A fotósok is jelképezhetik munkájukat, beleértve a filmre készített eredeti nyomatokat vagy a digitálisan szerkesztett fotókat. Néhány fotós, aki meg akarja állapítani a nyilvános hálózaton, például az interneten megjelenő munkájuk tulajdonjogát vagy jogait, blokkláncot használhat állításának igazolására.

Nem a tokenizálás technikai specifikációival foglalkozom, hanem inkább a kreatívok általános részleteivel. Ez alapvetően egy módszer a digitális tartalom vagy a hardver értékének növelésére egy kriptovaluta és blokklánc technológia segítségével. A token a kriptovaluta egyik formája, míg az elszámolási réteg a blokklánc. Gondoljon egy blokkláncra, mint olyan adatbázisra, amely biztonságosan tárolja a munkája részleteit oly módon, hogy azt nem lehet módosítani, manipulálni, cenzúrázni vagy akár törölni sem. Telepítési rétegként működhet, amikor a digitális tartalom tulajdonjogával kapcsolatos igényekről van szó.


Az NFT (azaz token) létrehozásakor rögzíti a digitális tartalma tulajdonjogát, és decentralizált hálózaton teszi elérhetővé vásárlás vagy átadás céljából. Most létrehozott tartalmában olyan értéket, amelyet egy decentralizált piacon fog meghatározni. Az ötlet különbözik a tipikus piacoktól, mivel a legtöbb esetben nincs szükség választott bíróra vagy harmadik félre, mivel az NFT-t közvetlenül az érdekelt felekkel adhatja el. Vannak olyan platformok, ahol NFT-vel lehet kereskedni, de ezek nem tudják ellenőrizni a digitális tartalmat. Végül te vagy az egyetlen, aki feletted van irányítás, mivel te vagy a tulajdonos.


NFT létrehozásához a felhasználónak rendelkeznie kell digitális pénztárcával is. Attól függően, hogy mennyire hozzáértő a felhasználó, a digitális pénztárca létrehozása egyszerű folyamat lehet. Az NFT platformok támogatott digitális pénztárcákat és linkeket biztosítanak a telepítésükhöz. Itt követhetik nyomon a kriptovaluta-tulajdonosok a birtokukban lévő érmék vagy zsetonok mennyiségét. A digitális pénztárca úgynevezett magánkulcsot tartalmaz, amely feljogosítja a felhasználót a digitális eszközök tulajdonjogára. Nagyon komoly gond itt, hogy ha elveszít egy magánkulcsot, vagy felfedi másoknak, akkor esélye van egy token, mint például NFT elvesztésére. Ezért a digitális pénztárca biztonságának elsőbbséget kell élveznie azok számára, akik meg akarják tartani az NFT-t.


A decentralizált piactér


Azoknak a kreatívoknak, akik munkájukat be akarják jelölni, piacra van szükségük. A kriptovalutával decentralizált piactér nem igényli a központi hatóságnál történő regisztrációt. Nem igényel brókerek, bankok vagy műkereskedők bevonását, bár ezek még hozzáadhatók a folyamathoz. Ezt a kreatívok dönthetik el. Ez egy nagyon nyitott rendszer bárki számára, aki NFT-t vásárolhat, eladhat vagy kereskedhet. Ezután lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tulajdonjoggal rendelkező digitális tulajdonként NFT-gyűjteményeket hozzanak létre.


Az egyik legnépszerűbb platform a Rarible. A platform nyílt piac a felhasználói NFT számára. Lehetőségük van arra, hogy munkájuk bemutatására használják, és később eladásra kínálják. Ami a platform szempontjából a legfontosabb, hogy a digitális tartalom hitelességét jelvények segítségével helyezi a blokkláncra. A társadalmi befolyásolók és az ismert alkotók ezt felhasználhatják munkájuk hitelességének megerősítésére. A Rarible szerint:

Ellenőrzött jelvényeket kapnak az alkotók és a gyűjtők, amelyek elegendő bizonyítékot mutatnak be a hitelességről és az aktív elkötelezettségről a piacon. Számos tényezőt vizsgálunk, mint például az aktív közösségi média jelenléte és követése, párbeszéd a közösség tagjaival, a vert és eladott termékek száma.


Egy másik decentralizált piac az OpenSea. Az NFT különféle formái megtalálhatók ezen a platformon. Ez magában foglalja a digitális művészetet, a virtuális világokat és a gyűjthető tárgyakat. A fotósok felhasználhatják munkájukat, és NFT néven galériát készíthetnek tartalmukról. Egyesek azt mondhatják, hogy miért nem csak egy hagyományos művészeti galériát vagy piactért használnak egy műkereskedőn keresztül. A decentralizált piacok előnye, hogy sokféle platform létezik, amelyek munkáját nagyobb kitettségnek örvendhetik, kevesebb harmadik fél részvételével. Csak helyezze az NFT-t egy platformra, és ha vannak érdeklődő vásárlók, akkor megvásárolható anélkül, hogy nagy választást adna egy kereskedőnek vagy brókernek.


How NFT are bid and auctioned on OpenSea (Source OpenSea)

Működésének módját az NFT-árat a tulajdonos határozza meg. Ezután ajánlatokat lehet tenni a piacon, amely meghatározza a token értékét. A több ajánlat magasabb árakat jelent. Ez növelheti az NFT értékét, attól függően, hogy hány felhasználót érdekel. Az árat egy szabad és nyílt piacon határozzák meg, ahol 0-tól olyan magasra indulhat, amennyit bárki hajlandó licitálni. A fő különbség a hagyományos aukciós házakkal szemben az, hogy az ajánlatok a kriptovaluta tekintetében szólnak. Például egy NFT beállítható 5 ETH (Ethérium) értékkel. Árfolyam pénznemben annyit érne, hogy az ETH ára mennyi van a kriptovaluta piacon az adott pillanatban.


NFT példák

Hírességek és kreatívok ugranak az NFT hype-ra. Még olyan közéleti személyiségek is, mint Mark Cuban, látják a művészet és a gyűjtemények tokenizálásának lehetőségét. Cuban saját tulajdonában van néhány NFT, és vannak Cuban NFT-k is. Az érték azért jön létre ezekben az NFT-kben, mert egyediek, ezért ideális gyűjtők, amelyek kereskedhetők vagy megvásárolhatók. Cuban az NFT promótere és támogatója, mivel nagyobb figyelem felkeltésével lép be a térbe. Még az NFT-t is használja a Dallas Mavericks tartalmának tokenizálására.


Az OpenSea Mark Cuban mini sorozatú NFT

A YouTube alkotója és társadalmi befolyásolója, Logan Paul állítólag 5 millió dollár értékben adott el NFT-t. Ez a saját NFT elindításával történt Bondly partnerrel. A tartalom Pokemonhoz kapcsolódó videók és Paul tulajdonában lévő ritka elemek voltak. Értékessé teszi őket az, hogy nincs két egyforma NFT, és csak egy létezhet. Ezen NFT-tulajdonosok egy ritka digitális eszközzel rendelkeznek, amelyre szintén szükség van. Olyan újdonságnak és őrületnek tűnik, amely túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

Az NFT egyik legszélesebb körben közölt története Beeple digitális művész története. A művész eladta Donald Trump volt elnök NFT-jét 6,6 millió dollárért a Nifty Gateway platformon keresztül. A Nifty Gateway szerint a Twitterükön:

Megerősíthetjük, hogy ez egy jogos eladás - ezt a Nifty Gateway művásárló szolgáltatásai közvetítették. Közvetlen kapcsolatban álltunk a vevővel és megerősítettük személyazonosságukat. Úgy döntenek, hogy ekkor névtelenek maradnak.


Beeple digitális művész „Crossroad” -ja 6,6 millió dollárért kelt el (Hitel: Beeple)

A zeneipar számára ez segíthet a független zenészeknek abban, hogy visszavegyék az irányítást a tartalmuk értékesítése és a szerzői jogok felett. Az Illmind producer létrehozta saját NFT zenei csomagját, amelyet árverésre bocsátanak. Mivel a legtöbb producer digitális zenei tartalommal dolgozik, munkájuk jelképezése az egyik módja annak, hogy megvédjék tartalmukat az illegális szerzői jogoktól, és ugyanakkor közvetlenül eladják zenéjüket a rajongóknak, anélkül, hogy hatalmas vágásokat vagy ellenőrzést igényelnének a lemezkiadóktól.


Zenei minták NFT (Hitel: Illmind)

Más személyiségek, mint Grimes, Lindsay Lohan, Winklevoss Twins és DJ Alesso is megjelentek az NFT kapcsán. Ahogy egyre több felhasználó ismeri meg az NFT-t, az csak újabb híreket hoz létre.


Végső gondolatok

A fotográfiában nincs annyi kiemelt példa az NFT-re, mint 2021 elején. Jelenleg még csak most kezd érdeklődést kiváltani. Néhány NFT példája alapján a fényképezés a digitális tartalom részét képezi. A képek fontosak, ha bármilyen művészeti formáról van szó, és fényképészeti alkotásokat is tartalmazhatnak. Az a fotós, akinek egyedi fotói vannak a bevételszerzésre, NFT-vé alakíthatja. Ez egy lehetőség, amely készen áll a felfedezésre.


Két elmélet van az NFT-ről, kifejezetten a fotósok számára.

Sok fotós azt fogja mondani, hogy csak imádnak fotózni és nem a pénzért csinálják. Szabadon megoszthatják fényképeiket akár a közösségi médián, akár személyes weboldalukon keresztül. Azok a fotósok többnyire hobbisták, amatőrök vagy rajongók, akik szenvedélyesen ragadják meg a világ szépségét. Miért érdekelné őket egy NFT létrehozása? Talán ha profi fotósok is, akik hírnevet szereznek az iparban, rájönnek annak értékére. Az NFT is nagyobb értéket teremthet a munkájához, különösen, ha van egyfajta portré vagy videó.


A fotósoknak meg kell érteniük a kriptovaluta és az NFT alapjait is. Összekötöttem néhány forrást itt, de az átvilágítás mindig fontos. Mindig végezze el saját kutatását, mert váratlan buktatók lehetnek, amikor valami új dologba kezdünk. Pontosan ez az NFT, ezért a legjobb bármit megtervezni és előkészíteni, mielőtt ezt megtenné. Vegye figyelembe, hogy az NFT értékelését egyedisége és szűkössége határozza meg. A törekvő kreatívok nem biztos, hogy ugyanazt a licitet kapják munkájukért, mint mondjuk egy elismert művész, aki nagyobb követőkkel rendelkezik a térben.

Az NFT hasonlóan működik, mint a Patreon, de nem azonosak. A Patreon egy olyan szolgáltatás, amely képgalériát biztosít, amelyet a fotós online fizetés ellenében tesz közzé, miközben a tulajdonjog a fotósé marad. Az NFT a fotós által készített egyedi képekről szól, amelyeket értékesítésre kínál és a tulajdonjogot is átruházhatja. Miután ezt a képet eladták, most részleges vagy teljes tulajdonjogot biztosít a vevőnek, attól függően, hogy hány tokent vásároltak (ha több tokent adtak ki). A fotós ezt a jogot egy blokkláncon keresztül ellenőrzött hitelesség alapján adta meg. Ez azt jelentené, hogy a fotós a kép eredeti készítője, és egy token (ek) tulajdonjogát átruházza a vevőre.

Jó tudni, hogy a fotós mindig alkotónak számít, függetlenül attól, hogy kié az NFT. Ez megalapozhatja a szerzői jogi igényeket is, és a fotós az eredeti kép hiteles tulajdonosa, amelyet maga az NFT képvisel. Ma szakértőkre, harmadik félre van szükséged a műalkotások, például a festmények és a fényképek érvényesítéséhez. Honnan ismerhetünk meg egy valódi Picassót egy remake-ből? Nem fogjuk tudni, de vannak olyan szakemberek, akik valahogy tudják. Tényleg lehet bennük bízni? Az NFT-vel és a blokkláncokkal hitelességet állapíthat meg a jövőbeli ellenőrzéshez, amelyhez nincs szükség szakértői szolgáltatásokra. A végrendeletet a blokklánc rögzíti, hogy bárki láthassa.

A nagy kérdés továbbra is fennáll, érvényesítheti-e az NFT a hitelességet és a fényképészeti munka tulajdonjogát? Bár a blokklánc csak egy biztonságos és szabotázsbiztos adatbázis, hitelességet róhat a digitális tartalomra, de mit szólna a fizikai munkához? Nincs végleges válasz, mert hiába mondjuk a fénykép tokenizált a blokkláncon, mégis rossz kezekbe kerülhet. Ez is módosítható, ezért már nem hiteles. Ellenjelentés is tehető az alkotónak a blokkláncra vonatkozó követelésével szemben. Az NFT előnyei, hogy lehetőséget nyújtanak az olyan kreatívok munkájának hitelesítésére, mint a fotósok, de törvényességének érvényesítése teljesen külön dolog. Meglátjuk, hogy mindez hogyan játszódik le, de a hitelesség valamilyen eszközzel történő bizonyítása jobb, mint ha egyáltalán nincs.

Érdekes, hogy mi fog kisülni ebből a jelenlegi újdonságból, mely nemrégiben jelent meg az amerikai fotósok körében.

Mi a véleményed erről? Írj hozzászólást vagy csatlakozz a csoportunkhoz a csoport menü alatt.

716 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page